Meest gestelde vragenEen overzicht van de meest gestelde vragen én de antwoorden.

____________________________________________

Hoe kun je zorgen dat je goede voornemens voor gezond eten en afslanken standhouden ?

Mensen hebben het goede voornemen om gezonder te gaan leven en af te vallen. Vol goede moed begint men er aan, maar de meeste pogingen stranden al na een paar weken. En dat is jammer. Vaak gaat de poging ten onder aan het eigen enthousiasme. Men gaat radicaal te werk en zet zichzelf op een streng dieet en een beweeg-regime. Het is geen wonder dat je dat maar een paar weken volhoudt ! Pak het met beleid aan en doe het stap voor stap. Ga er eerst eens rustig voor zitten en bepaal wat je precies wilt bereiken en in welke tijd. 30 Kilo afvallen en een gespierd lichaam kweken lukt echt niet in 2 maanden. Wees dus realistisch. Maak daarna een planning voor het veranderen van je eetgewoontes, het gewichtsverlies en je activiteiten die haalbaar zijn. Zo weet je zeker dat je het kunt volhouden en haak je niet teleurgesteld af. Start vandaag en niet morgen dat is eigenlijk het beste goede voornemen.....

____________________________________________

Hoe kom je feestdagen zonder schade door ?

De feestdagen blijven moeilijk voor iedereen die op het gewicht let. Toch is het prima te doen als je op een paar belangrijke dingen let :Kies zoveel mogelijk magere producten als dat kan. Magere vleeswaren en paté (Linera), minder vette zuivel en kaas, halfvolle boter i.p.v roomboter, slanke kookroom en magere vlees- en vissoorten. Gebruik zoetstof om nagerechten of gebak te zoeten. Canderel is daar zeer geschikt voor. Eet zoveel mogelijk op de normale vaste tijden. Doe je dat niet dan ga je tussendoor veel sneller "snaaien" en eet je uiteindelijk meer. Probeer lekker te bewegen. Ga lekker wandelen of maak een fietstocht tijdens dit soort dagen. Een glaasje wijn of likeur is heerlijk maar levert veel calorieën. Wissel het af met water of light-limonade. Laat je niets opdringen wat je niet wilt nemen ! Je bent net zo gezellig als je niet veel eet. Het belangrijkste van alles : geniet van de feestdagen. Kies bewust en overeet jezelf niet. En wanneer je de dag erna de draad weer gewoon oppakt kom je echt geen kilo's aan. En plak er een pittig dagje aan vast

_____________________________________________

Is het wel zinvol om nu te gaan afslanken met feestdagen in zicht ?

Deze twijfels horen wij veel. Ons antwoord is steevast : ja juist wel !
Veel mensen bewaren de goede voornemens voor 1 januari maar dat is natuurlijk onzinnig. Zo hou je jezelf voor de gek. Als je nu alle remmen loslaat omdat de feestdagen er toch aan komen geef je jezelf een vrijbrief om maar raak te eten. En dat is uiteraard niet slim. Want alle kilo's die je er nu nog bij eet moeten er straks ook nog af. En zo ben je nog verder van huis.
Nu inschrijven en aan je eetpatroon en gewicht gaan werken heeft dus zeker zin. Afgezien van de kilo's zul je ook merken dat je houvast krijgt aan de menu's en de wekelijkse steun.
Zo kun je de verleidingen van de feestdagen veel beter weerstaan. Alleen is ten slotte maar alleen, en samen sta je veel sterker

____________________________________________

Is een stappenteller een handig hulpmiddel om meer te bewegen ?

Ja, dat is het zeker. Van het advies om meer te gaan bewegen schrikken mensen vaak. Ze denken dat ze allerlei ingewikkelde of dure sportactiviteiten moeten gaan doen maar dat is zeker niet noodzakelijk. Je dagelijkse activiteiten verhogen door meer te lopen is net zo effectief. De norm om af te slanken is 14.000 stappen per dag, om op gewicht te blijven 10.000. Dit is redelijk hoog en halen veel mensen niet. Maar juist dan is een stappenteller een heel effectief hulpmiddel. Want werken aan je gezondheid en je gewicht gaat in fasen.
Stap voor stap verbeter je de situatie. Zo kun je de stappenteller ook gaan gebruiken. Kijk eerst hoeveel stappen je nu gemiddeld neemt. Probeer dat dan elke keer te verhogen en werk op die manier naar de norm toe. Draag de stappenteller de hele dag zodat ook alle dagelijks activiteiten meetellen.

____________________________________________

Ik heb vaak moeite met drinken. Hoeveel vocht moet ik dagelijks gebruiken en wat kan ik het beste nemen ?

Als je gewicht gaat verliezen is het belangrijk voldoende vocht te gebruiken zodat afvalstoffen die vrijkomen bij de verbranding van lichaamsvet goed kunnen worden afgevoerd. De hoeveelheid die daarvoor minimaal nodig is, is 2 liter vocht per dag. (waarvan minimaal 1 1/2 liter water moet zijn). Die 2 liter is inclusief koffie, thee en zuivel. Drink daarnaast vooral calorie-arme dranken zoals koffie en thee (evt. gezoet met Canderel), of mineraalwater en light-limonade. Een kopje bouillon is ook prima maar werkt wel eetlustopwekkend. Drink dat bijvoorbeeld tijdens of vlak voordat je gaat eten. Vruchtensappen zijn soms behoorlijk calorierijk dus neem er niet teveel van. Heb je moeite met water drinken dan kun je er wat suikervrije siroop in doen. Slimpie heeft bijvoorbeeld een assortiment suikervrije siropen die slechts 1 kcal per glas leveren. Zo gaat zelfs water nooit vervelen !

____________________________________________

Ik heb gehoord dat je na 20 uur niet meer mag eten. Klopt dat ?

Nee, dat klopt niet. Er wordt wel beweerd dat je alles wat je na 20 uur eet opslaat als vet. Dat is inderdaad zo wanneer je overdag al voldoende hebt gegeten en 's avonds nog wat extra's neemt of snackt. Wanneer je minder eet dan je verbruikt, met als doel om af te slanken, kan het nooit opgeslagen worden als vet. Ook niet als je het na 20 uur eet.

____________________________________________

Mag ik de tussendoortjes weglaten en alleen de 3 maaltijden nemen ?

Nee, dat is heel onverstandig. Regelmatig en goed verdeeld over de dag eten activeert de stofwisseling en bevordert het afslanken. Bovendien laat je voedingsmiddelen weg als je de tussendoortjes schrapt waardoor je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. En dat is niet gezond. Het beste is om 6 eetmomenten te hebben over de hele dag, 3x = ontbijt, lunch en diner en 3x= tussendoortje. Het liefste gezonde tussendoortjes zoals fruit.


.